Breaking

Monday, May 21, 2012

WOW! - Indah Gambar-gambar suasana Gerhana Matahari Anulus dirakamkan (12 GAMBAR)

TAOTAUAJER - Berjuta-juta orang menumpukan mata mereka ke langit di kedua-dua belah Pasifik menatap teruja dimana gerhana separa menutupi matahari pada waktu subuh di Asia dan pada waktu senja di barat Amerika Syarikat. Mei 20 (21), 2012. Fenomena ini dikenali sebagai Gerhana Matahari Anulus...nak tau baca post tao yang lepas [SINI]


Satu gerhana matahari anulus dilihat dari Tokyo, Jepun, pada 21 Mei. Berjuta-juta menumpukan mata mereka ke langit menatap teruja gerhana matahari telah mencipta "cincin api" pada waktu subuh di Asia. (AFP Photo / Kazuhiro Nogi)

 Lihat lagi gambar-gambar  Gerhana Matahari Anulus di bawah ini...
Indah Bulan berlalu di antara matahari dan bumi di belakang kincir angin berhampiran Albuquerque, New Mexico pada Mei 20, 2012.Matahari dan bulan sejajar atas bumi peristiwa astronomi yang jarang berlaku - gerhana anulus menyebabkan langit menjadi malap di bahagian Asia dan Amerika Utara, secara ringkas menjadikan matahari ke dalam gelang julang api. REUTERS / Lucas Jackson


Bulan berlalu di antara matahari dan bumi semasa gerhana matahari seperti yang dilihat dari Encinitas, California 20 Mei, 2012.  REUTERS / Mike Blake


Gerhana anulus dilihat di Los Angeles, California 20 MEI 2012. REUTERS / Lucy Nicholson


Gerhana matahari anulus dilihat dari Tokyo, Jepun, pada 21 Mei. Berjuta-juta menumpukan mata mereka ke langit menatap teruja gerhana matahari telah mencipta "cincin api" pada waktu subuh di Asia. (AFP Photo / Kazuhiro Nogi)


Sebuah gerhana suria anulus muncul di awan Taipei, Taiwan, Isnin, 21 Mei, 2012. Gerhana anulus, di mana bulan berlalu di hadapan matahari meninggalkan hanya cincin emas di sekitar pinggirnya, adalah dilihat kepada kawasan yang luas di seluruh China, Jepun dan di tempat-tempat lain di rantau ini sebelum bergerak merentasi Pasifik yang boleh dilihat di bahagian barat Amerika Syarikat. (AP Photo / Wally Santana)


Gerhana separa dilihat di Manila May 21, 2012. REUTERS / Cheryl Ravelo (FILIPINA)Seorang lelaki cuba untuk melihat gerhana matahari melalui teleskop di Hong Kong Mei 21, 2012. Beratus-ratus orang menunggu di Avenue of Stars untuk melihat gerhana suria anulus namun mereka tidak dapat melihat gerhana disebabkan keadaan cuaca buruk. REUTERS / Tyrone Siu (CHINA )Seorang lelaki mengamalkan taichi semasa kejadian gerhana di Bund sepanjang Sungai Huangpu di Shanghai 21 mei 2012.  REUTERS / Aly Song (CHINA - Tags: IMEJ PERSEKITARAN TPX HARI)


Sebuah gerhana suria anulus dilihat di langit atas Yokohama berhampiran Tokyo Isnin, May 21, 2012. Suria gerhana anulus, di mana bulan berlalu di hadapan matahari meninggalkan hanya cincin emas di sekitar pinggirnya, adalah dilihat kepada kawasan yang luas di seluruh benua itu pagi Isnin. (AP Photo / Koji Sasahara)


Fenomena gerhana suria anulus dilihat antara roda Ferris di langit atas Yokohama berhampiran Tokyo   21 May, 2012.  (AP Photo / Koji Sasahara)


Kanak-kanak sekolah menyaksikan gerhana anulus dengan cermin mata solar di Hirai Daini SD di Tokyo Mei 21, 2012. REUTERS / Issei Kato (JEPUN)

TAOTAUAJER : Indah bukan fenomena gerhana ini.. jarang-jarang kita dapat lihat, tapi sayang sekali kat malaysia kita tidak dapat melihatnya hanya sedikit bahagian sabah dan sarawak jer yang dapat melihatnya itu pon tak dapat nak lihat gerhana tersebut sepenuhnya sehingga terjadinya  "cincin api".

Adbox