Breaking

Thursday, April 12, 2012

Pembongkaran - Tasik Kuno Ditemui Di Bawah Gurun Sahara

TAOTAUAJER - Sebuah tasik kuno yang membentang sepanjang 350 kilometer dijumpai di bawah lautan pasir Gurun Sahara, Mesir. Pakar Geologi Ted Maxwell dari Smithsonian National Air dan Muzium Space, Washington DC, menguji gambar resolusi tinggi di barat daya Mesir yang diambil menggunakan Shuttle Radar Topografi Mission (SRTM) milik NASA.

SRTM merupakan sebuah sistem radar pengubahsuaian, yang melekat pada Space Shuttle Endeavour, yang dilancarkan sejak Februari 2000. Sistem ini berjaya mengenalpasti suatu daerah di Tushka, di mana air tasik terbentuk dari luapan Sungai Nil.


Tasik itu muncul sekitar 250 ribu tahun lalu, selama tempoh iklim basah ketika wilayah tersebut masih tertutup padang rumput. Saat pasang, tasik itu mempunyai luas sekitar 68.200 kilometer persegi. Namun, tasik itu kering sejak 80 ribu tahun yang lalu.


Anggaran luas tasik itu mungkin akan menjelaskan bagaimana fosil ikan dari tempoh akhir interglacial ditemui di Bir Tarfawi, kira-kira 400 kilometer barat Sungai Nil. Fosil ini juga ditemui di hujung utara saluran limpasan Selima Oasis di Sudan. Bukti untuk mega-tasik ini dikesan di Chad, Sudan dan Libya. Lokasi oasis kuno ini boleh membantu menjelaskan pola migrasi manusia purba.
Ini bermaksud dulu kawasan Gurun Sahara mempunyai banyak binatang dan tumbuh-tumbuhan dan macam mana ia boleh menjadi satu dataran pasir yang besar??? korang tau??
SUMBER | VIVAnews
Adbox