Breaking

Sunday, March 11, 2012

TAUTAK? - KENAPA Nabi SAW melarang kita jangan minum berdiri dan jangan meniup air panas ?

TAOTAUAJER - Kalau sebelum ini tao penah bagi tau tentang bahaya nyer kencing berdiri kali nieh tao nak ceritakan tentang, minum sambil berdiri dan meniup air yang panas..haaa, mesti kita biasa buatkan. Korang tautak kenapa Nabi SAW melarang kita berbuat begitu??Dibawah ini diantara penjelasan-penjelasan lanjut tentang fakta tersebut...


1. Nabi melarang umatnya minum berdiri.. ini kerana ternyata secara perubatan, dlm tubuh kita terdapat penapis dipanggil sfringer. Saringan tersebut dapat terbuka ketika kita duduk, dan tertutup ketika kita berdiri. Air yg kita minum belum 100% steril untuk di olah oleh badan. Bila kita minum sambil berdiri, maka air tidak tersaring oleh sfringer kerana tertutup. Air yg tidak tersaring oleh sfringer terus masuk ke pundi kencing, boleh mnyebabkan penyakit batu karang.

2. Nabi juga melarang meniup air yg panas.. Logiknya kerana terdapat karbon dioksida pada udara hembusan tersebut.. jika ditiup ke air maka CO2 itu akan larut didalam air akan menghasilkan cecair bersifat asid, H2CO3 (asam karbonat) yg menyebabkan penyakit jantung.

3. Nabi menggalakkan mandi sebelum waktu subuh kerana suhu air pada waktu tersebut mmbntu mmbuang lemak2 degil dalam badan.

4. Nabi melarang makan diselangseli dgn minum air kerana ia menyebabkan banyak udara terperangkap di dalam badan dan menyebabkan badan berangin.

Hrr.. amacam pasti semua yang tertulis diatas nieh korang penah buatkan ?

Sentiasa ada hikmah disebalik larangan dan suruhan Rasulullah SAW.. Jadi ikutlah walaupun sedikit.. kerana sedikit yg dilakukan beristiqamah lebih baik dari banyak tanpa istiqamah.. =)


Adbox