Breaking

Friday, January 6, 2012

PELIK! - Seorang Bayi Perlu Dikeletek Untuk Mengelakkannya Berhenti Bernafasnya

TAOTAUAJER - Sebelum ini tao penah bagi tau dimana ketawa baik untuk kesihatan. Seperti mana yang kita tau menggeletek juga akan membuatkan kita ketawa tak pon silap kena penyepak..hehee. Ok seriusPerkara biasa, menggeletek anak-anak adalah gurauan untuk menggembirakan mereka. Tetapi, bagi Sanchia Norris, ia merupakan satu cara untuk memastikan anaknya terus bernafas.

Anak wanita itu, Benn yang berusia satu tahun berhenti bernafas beberapa kali setiap malam dan ibunya terpaksa menggeletek anaknya untuk memaksa dia bernafas semula.

Wanita berusia 41 tahun itu, akan diberi amaran oleh penggera yang dipasang pada anaknya apabila pernafasannya berhenti dan akan bergegas ke bilik tidur untuk menggeleteknya supaya anaknya bernafas semula.


Sanchia, a chartered tax adviser, is now raising money for the Rosie Campaign in aid of the maternity unit at Addenbrook's Hospital where Benn was born

Benn mengalami apnea, salah satu masalah yang paling biasa memberi kesan kepada bayi-bayi pramatang. Ia menyebabkan pernafasan mereka berhenti selama 20 saat atau lebih apabila mereka sedang tidur dan berlaku apabila otot dan sistem saraf bayi tidak berkembang sepenuhnya ketika lahir.

Ibu kanak-kanak itu, penasihat cukai bertauliah berkata: "Saya perlu merangsangnya dengan beberapa cara untuk membuat dia bernafas lagi. Saya menggeletek dia di tapak kaki, di bawah dagunya atau pada perutnya. Ia cukup untuk membuatkan dia bernafas semula. Setiap malam dia akan berhenti bernafas 23 kali dan saya terpaksa menggeleteknya setiap kali dia berhenti bernafas untuk menbuat dia bernafas semula."

Pelik bukan...

SUMBER | DM
Adbox