Breaking

Wednesday, January 4, 2012

DUNIA! - "Aral" Lautan yang hilang di sempadan Uzbekistan dan Kazakhstan (20 Gambar)

TAOTAUAJER - Berjuta-juta tahun yang lalu, bahagian barat laut Kazakhstan, dan selatan Uzbekistan telah diliputi oleh laut besar didarat. Tetapi kini lautan garam daratan keepat terbesar di dunia tersebut telah lenyap.


Kenyataan ini lah yang berlaku di bahagian barat laut Kazakhstan, dan selatan UzbekistanLautan berkeluasan 68,000 kilometer persegi ini pernah menjadi lokasi industri perikanan yang berkembang maju, kini merupakan laut yang hanya 10% daripada saiz asal, terlalu masin dan tercemar untuk menyokong kehidupan ikan dan haiwan-haiwan air yang lain.Aliran air secara mendadak ini mengurangkan aliran sungai, menyebabkan Laut Aral mengecut sebanyak lebih daripada 50%, kehilangan dua pertiga daripada jumlah itu, dan sangat meningkatkan tahap kemasinannya. Pada kadar semasa penurunan, Laut Aral mempunyai potensi untuk hilang sepenuhnya menjelang 2020!
Kematian Laut Aral disebabkan terutamanya oleh peralihan daripada pemasukan sungai Amu Dar’ya dan Syr Dar’ya pada tahun 1960 untuk menyediakan air pengairan untuk tanah pertanian tempatan.

Kini 90% airnya telah kering dan menjadikan kawasan itu seperti gurun padang pasir yang tandus
Perlihatkan lagi gambar-gambar di bawah ini...Kini yang tinggal adalah padang pasir yang tandus, dengan kapal-kapal besar terdampar di atasnya…

Adbox